Een goed beveiligd netwerk houdt tuig buiten de deur

Met onze standaard blauwdruk houden we uw IT-landschap zo veilig mogelijk.

Cybersecurity en de MatenICT blauwdruk

Cybersecurity wordt steeds belangrijker. We zijn continu op zoek naar manieren om onze klanten nog beter te beveiligen.

We hebben zelfs een standaard blauwdruk ontwikkeld voor een veilig IT-landschap. Zo’n omgeving werkt bijvoorbeeld met tweefactor-authenticatie en is voorzien van diverse antivirus-instellingen. Als documenten vertrouwelijk zijn, kunnen medewerkers die niet doorsturen. Mails vanuit bepaalde landen komen niet eens aan als wij die landen als onveilig hebben aangemerkt.
Ook op locatie gelden strenge eisen: er moet een goede firewall zijn en het netwerk moet in segmenten zijn opgedeeld om risico’s in te kaderen.

Netwerk verdelen in afzonderlijke segmenten

We verdelen een ICT-landschap in afzonderlijke segmenten. In elk segment is een specifiek deel van het systeem ondergebracht, zoals telefonie, de machines van een productiebedrijf of de financiële administratie. De segmenten communiceren met de firewall, die zorgvuldig is geprogrammeerd om bepaalde processen wel of niet toe te staan. Bij een geslaagde aanval valt er maar één proces uit, terwijl de rest gewoon doorwerkt.

Gastenwifi: alleen toegang tot internet

Gastenwifi is wat ons betreft een must. Klanten, leveranciers of relaties die bij u langskomen, krijgen via gastenwifi alleen toegang tot internet en niet tot uw interne netwerk. Dit geldt vooral voor de horeca, maar ook voor grotere organisaties in andere branches.

Voor gebruikers is gastenwifi overigens ook veilig. Het feit dat u hun een ‘gratis en onbeveiligd netwerk’ aanbiedt, wil niet zeggen dat iedereen in hun laptop kan kijken. Het betekent alleen dat ze geen wachtwoord nodig hebben om toegang te krijgen. Er zit een uitstekende firewall voor, die hen beschermt tegen hackers en regelmatig wordt geüpdatet. Omdat gebruikers terugschrikken voor dat woord ‘onbeveiligd’, zetten we er vaak toch een simpel wachtwoord op, zodat ze zich veiliger voelen.

Hacks en ransomware

Een hack is een gerichte poging om binnen te dringen in uw systeem. Het doel van een hack is meestal om geld te verdienen aan uw data, zoals wachtwoorden en toegang tot bankgegevens. Die informatie wordt dan verkocht aan andere hackers of op klanten het dark web.

Ransomware is kwaadaardige software die uw databestanden versleutelt. U moet losgeld betalen om er weer bij te kunnen. Het is moeilijk te achterhalen hoe ransomware in uw systeem is gekomen, maar meestal komt dat doordat iemand op een linkje in de mail heeft geklikt.

Back-up maken

Met alle technieken die we gebruiken, kunnen we niet altijd voorkomen dat u het slachtoffer wordt van ransomware of een hack. Er kan altijd iemand per ongeluk op een linkje klikken. Daarom bekijken we vooraf manieren om het IT-landschap zo snel mogelijk te herstellen na een aanval.

Het maken van back-ups speelt daarbij een grote rol. Want een recente back-up is de snelste manier om alles terug te zetten. Zeker bij grotere organisaties maken wij het liefst dagelijks een back-up. En die back-ups bewaren we op een afzonderlijke, goed beveiligde plek.

Firewall en firewallbeheer

De firewall is letterlijk de voordeur van uw IT-systeem, en die moet stevig op slot zitten. Onze professionele servers zijn voorzien van de beste firewalls en hebben net als uw systeem dagelijks te maken met een schrikbarende hoeveelheid aanvallen. Ook firewallbeheer is opgenomen in onze contracten voor systeembeheer

Cybersecurity scan

Wij zijn groot voorstander van regelmatige cybersecurity scans. Daarvoor brengen we u in contact met onze vaste partners of een ethical hacker. Die checkt ons werk en brengt een rapport uit. Daarmee kunnen we uw systeem nog beter beveiligen.

Dat is best een kostbaar proces. Toch is het vooral voor grotere organisaties, zoals in de zorg, de productiesector of de maakindustrie, belangrijk om de veiligheid van het IT-landschap te laten checken.

Cyberverzekering

Organisaties die een cyberverzekering willen afsluiten, moeten ervoor zorgen dat hun beveiliging voldoet aan een bepaald eisenpakket. Bij de intake hoort ook een cybersecurity check. Sluit u een cyberverzekering af, houd dan rekening met een jaarlijkse controle.

Support van MatenICT

Heeft u een vraag? Komt u er even niet uit? Aarzel niet en bel onze Servicedesk. Onze klantgerichte Maten zitten voor u klaar. Ze proberen u telefonisch te helpen of via Hulp op Afstand. Lukt dat niet, dan komen we bij u langs.